Saturday, August 5, 2023

Kerítés, támfal építés keresőoptimalizálás

Hazánkban a kerítés építése szerves része a ház építésének. Vannak országok, például Japán, ahol a kerítést általában díszítő elemként használják, nincs védelmi szerepe. A bejáratnál csak azért építenek kerítést, hogy legyen hova felszerelni a postaládát, a névtáblát. Ennek a bejárati elemnek nincs folytatása, mellette be lehet menni a telekre. Nálunk ez nem így van. A kerítésnek elsősorban védelmi szerepe van, de az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók. A nívós családi házas övezetekben a kerítés egyfajta státuszszimbólum. Vidéken, kevésbé tehetős házak esetében inkább a védelmi szerepe az elsődleges.

A kerítés funkciója szerint lehet ipartelepek, mezőgazdasági területek védelmére szolgáló, ipari létesítményeket, erdőket, legelőket zárnak el vele. Mi most a lakossági kerítésekkel foglalkozunk a cikkünkben.

Ha új kerítés építésén gondolkodsz, vagy régi kerítésedet szeretnéd kicserélni, felújítani rengeteg megoldást találsz.

Először is végig kell gondolnod, hogy a kerítés építésének mi a célja. Meg kell határoznod a méreteket és azt, hogy a kerítés építéséhez milyen anyagokat akarsz felhasználni.

Alkalmazhatsz fa, fém, műanyag alapanyagokat, örökzöldeket.

A hagyományos kerítés építés mellett megjelentek a modern megoldások is. Mostanában sok helyen, többnyire újonnan épült családi házas övezetekben találkozhatsz az innovatív panel kerítésekkel. A kerítéselemek acélból készülnek, a színválaszték széles, karbantartási igényük elenyésző. Akár famintás színben is rendelhetők.

A luxuskategóriás kerítés építés alapanyaga tömör vas precíz megmunkálással, a színterezett elemek hosszú ideig ellenállnak a korróziónak.

A Gabion kőkosár dekoratív díszes kerítés egyre inkább kezd elterjedni. A ponthegesztett hálókba a kerítés építés helyszínén töltik be a köveket. Támfal, kerítés, válaszfal funkciója lehet. A rács horganyzott drótból készül, így hosszú ideig gondozásmentes.

Lehet vásárolni kész kerítéselemeket, melyekkel a kerítés építés házilag is kivitelezhető, ez egy olcsó megoldás. Az egyik lehetőség a WPC (wood plastic composit) kerítéselem, amely fából, műanyagból, ragasztóból ésszínezőanyagból készül. Tartós, nagyon könnyen sorolható, a kerítés építést ezekkel az elemekkel kis hozzáértéssel magad is könnyen elvégezheted.

A legegyszerűbb a drótkerítés, csibeháló alkalmazása. Ezeket többnyire nem utcafronton, hanem oldalsó kerítés építésére használják, mivel nem túl mutatós. Viszont megvédheted vele telkedet az idegen betolakodóktól.

Napjainkban az ipari raklapok felhasználása nagyon elterjedt. Kerítés építésére is alkalmasak, a belső fele polcként, virágtartóként is hasznosítható.

A bontott téglából történő kerítés építés rusztikus hangulatot teremt az udvarodban.

Az egyszerű betonkerítést feldobhatod téglát imitáló kültéri falburkolóval.

Ha nem szükséges tökéletesen elzárni a telkedet, kerítés építésre megoldás lehet a sövénykerítés. Viszont a növények ültetése után bizonyos idő eltelik, mire a kerítésed eléri a kívánt méretet.

A borostyánpanel újszerű megoldás a kerítés építésére. 3-4 évig előnevelt borostyánnal teljesen befuttatott paneleket vásárolhatsz. A borostyántövek tüzihorganyzott acélrácsra vannak futtatva, 50 év átrozsdásodási garanciával. Praktikus, azonnal telepíthető, a kerítés építés ezekkel a panelekkel nagyon leegyszerűsödik.

A támfal építés

A domborzati viszonyok miatt hazánkban a legtöbb kertnek van némi lejtése vagy emelkedése valamilyen irányban, ami nem baj, tulajdonképpen érdekesebb is a tökéletesen vízszintes kertnél.

A lejtős területek viszont nem alkalmasak arra, hogy széket, asztalt tegyünk ki, kényelmetlen rajta labdázni, futni, sportolni.

A lejtős telket célszerű tagolni térkőből, rézsűkőből készült támfal építésével. Ha a szintkülönbség 15 és 120 cm között van, gondolkodhatunk támfal építésében. A rézsűkő vagy támfalkő könnyen és gyorsan beépíthető, nagyon stabil falat képez, sziklából is kivitelezhető némi kötőanyag segítségével. Érdemes a támfal építésekor a rézsüköveket beültetni olyan növényekkel, amelyek gyorsan gyökeret eresztenek, így megakadályozhatod, hogy a talaj rámosódjon a járda térköveire.

Ha 120 cm felett van a szintkülönbség, akkor masszív, vasalt betonalapra helyezett rézsűkő felhasználásával végezd a támfal építést.

A támfal építésekor célszerű megdönteni a támfal elemeket 5 százalékos lejtéssel, így esőzések alkalmával jobban ellenállnak a vizes földtömeg nyomásának.

A támfal építését elvégezheted házilag is, de a magasabb támfalak kivitelezéséhez bízzál meg hozzáértő szakembert, mert leomlása nagyon veszélyes lehet.

Kerted dísze lehet egy ízlésesen megépített, esetleg virágokkal beültetett támfal.

Akár kerítés, akár támfal építésről van szó, fordulj hozzánk bízalommal!

No comments:

Post a Comment

A duguláselhárítás kulisa: Partnerünk titkai a tökéletes elhárításhoz

 Életünk egy olyan fontos, de mégis gyakran elhanyagolt részét képezi a duguláselhárítás - míg nyugodtan élvezzük a működő vízelvezető rends...